Шипшинове вино - "ВИНОКУР" - Аграрне село - ЛІВША
Середа, 16.04.2014, 17:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Аграрне село | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії каталога
Покуштуйте на селі! [247]
Волоський горіх [55]
Домашня птиця [49]
Городина [137]
Сад і виноград [217]
"ВИНОКУР" [179]
акогольна тема
Водоймище [118]
Лікарські рослини [200]
Органічне землеробство [125]
Бізнес [177]
Практичні поради
Мої статті [58]
Біотехнології [104]
Техніка [36]
Сільське будівництво [29]
Економіка в газеті "Свобода" (США) [12]
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Наше опитування
Клуб лівшів потрібний українцям?
Усього відповідей: 1099
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
СПІЛЬНОТА
Головна » Файли » "ВИНОКУР"

Шипшинове вино
[ ] 03.10.2011, 06:33
П’ятнадцятого вересня 2011 року редакція львівської газети "Високий замок” вчетверте оголосила конкурс на краще домашнє вино.

Хто хоче взяти участь, даю адресу інформації: http://www.wz.lviv.ua/articles/98141

Проте я зараз не про конкурс, а про його номінації: вино з винограду закарпатського, винограду кримського та з усіх інших ягід і фруктів. Остання "позиція” конкурсу, як повідомила газета, зацікавила колишнього міського голову Львова Василя Шпіцера. Він пообіцяв подати на пробу трішки вина із шипшини, яке зберігається десятки років.

Не знаю, чи пан Шпіцер робить шипшинове вино за власним рецептом. Я ж пропоную спробувати виготовити таке вино за старинним народним рецептом. Тим більше, що є нагода. Шипшина вже доспіла. А рецепт такий:

Візьміть 2 кг плодів шипшини, 3 кг цукру і 7 л води. Плоди очистіть від плодоніжок, помийте і трохи надріжте з обох боків. Складіть у посуд.

З цукру і води приготуйте сироп, процідіть, остудіть і вилийте у посуд із шипшиною. Закрийте пергаментним папером і нехай стоїть при постійній температурі на одному місці поки перебродить. Готовність вина визначають в міру осідання ягід на дно. Коли вино визріє, його розливають у пляшки і зберігають у прохолодному місці.

На закінчення, ― трохи про ягоду. 

Шипшина з давніх-давен шанується у народі. Цьому свідчення хоча б і "перелік” народних назв куща. А це: рожа, глох, роза чайова, роза дика, роза польова, свербило, терпигузка, троянда, шипчак тощо. Звичайну шипшину ще називають "собачою розою". Цю назву вона отримала від відомого шведського ботаніка Карла Ліннея, який, очевидно, підмітив як собаки, лисиці та вовки із задоволенням вживають в їжу спілі плоди, забезпечуючи свій організм вітамінами. 

А й дійсно! У плодах вітамінів у 10 разів більше, ніж в апельсинах та лимонах.

Порівняно з трояндою, шипшина на вигляд непоказна. Це невисокий (до 2 м) густий кущ з колючих пагонів, які густо переплетені. Зростає на степових схилах, узліссях, у балках, серед заростей чагарників на луках. Отож бажаючі скоштувати шипшинового вина, беріть кошика та й ідіть на прогулянку, на природу.

Категорія: "ВИНОКУР" | Додав: spil
Переглядів: 553 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2014